11 Οκτ 2011

Το έργο που θα επιτελεί το ΚΕΔΔΥ Νάξου

Με ενημερωτική ανακοίνωση του αναπληρωτή προϊσταμένου του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Νάξου, κ. Κ. Κλουβάτου, που απευθύνεται προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τα σχολεία, γνωστοποιείται ότι ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Εγγαρών. Έργο του ΚΕΔΔΥ, είναι η αξιολόγηση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όπως σημειώνεται, το ΚΕΔΔΥ, είναι ακόμη σε στάδιο οργάνωσης και ο ακριβής χρόνος έναρξης των αξιολογήσεων και παραλαβής αιτήσεων, θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση. Διαβάστε για το έργο που θα επιτελεί το ΚΕΔΔΥ...
Στις Εγγαρες, στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στεγάζεται το ΚΕΔΔΥ Νάξου
Η ανακοίνωση αναλυτικά, αναφέρει:
 
Ενημερώνουμε τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας ότι  ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 4/10/2011 το Kέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Νάξου, (ΦΕΚ ίδρυσης 199/2008, Ν. 3699/2008). Το ΚΕΔΔΥ θα στεγάζεται στο χώρο του καταργημένου πλέον Δημοτικού Σχολείου Εγγαρών, ο οποίος παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από το Δήμο Νάξου & Μ. Κυκλάδων. 
Έργο του ΚΕΔΔΥ είναι η αξιολόγηση των ατόμων με ειδικές  εκπαιδευτικές ανάγκες, δηλαδή:  
1. Μαθητές με κινητικά προβλήματα (δυσκολία στην κίνηση) 
2. Μαθητές που με προβλήματα στα μάτια τους, τα αυτιά τους (δυσκολεύονται να δουν στον πίνακα, να ακούσουν το δάσκαλο κ.τ.λ) 
3. Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (που δυσκολεύονται σε κάποια μαθήματα, στην ανάγνωση, γραφή, αριθμητική κ.τ.λ.) 
4. Μαθητές με ψυχολογικά προβλήματα (που δε νιώθουν καλά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να διαβάσουν, να γράψουν κ.τ.λ) 
5. Μαθητές με δυσκολίες στην κοινωνική τους ζωή (δυσκολεύονται να κάνουν παρέες, να παίζουν με τους συμμαθητές τους κ.τ.λ) 
6. Μαθητές με νοητική υστέρηση (δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να καταλάβουν εύκολα όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους) 
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ, η οποία εκδίδει γνωμάτευση με τον ορισμό και την περιγραφή της δυσκολίας που έχει ο μαθητής και συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη υποστήριξη του μαθητή. Προτείνεται, δηλαδή, το σχολικό πλαίσιο στο οποίο είναι καλύτερα να φοιτήσει ο μαθητής (ειδικό σχολείο, Τμήμα Ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία) και ένα Εκπαιδευτικό Εξατομικευμένο Πρόγραμμα (ΕΕΠ) για τον εκπαιδευτικό, στο οποίο προσδιορίζονται οι στόχοι για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του μαθητή. 
Η Γνωμάτευση και το ΕΕΠ επιδίδεται από το ΚΕΔΔΥ στους γονείς και στο σχολείο. Επισημαίνεται ότι ο φάκελος του μαθητή είναι αυστηρά απόρρητος και προσβάσιμος μόνο από τον διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου που εμπλέκονται στην εκπαίδευση του μαθητή. 
Παράλληλα, το ΚΕΔΔΥ (α) έχει την ευθύνη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα Ειδικής Αγωγής (β) ανιχνεύει πρώιμα (από το Νηπιαγωγείο) περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες αδυναμίες και (γ) ενημερώνει και υποστηρίζει συμβουλευτικά τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες για την καλύτερη αντιμετώπιση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κ.ο.κ.
 
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
1. Σε συνεργασία με το σχολείο συμφωνούν ποιες ακριβώς δυσκολίες αντιμετωπίζει ο μαθητής στο σχολείο
2. Επικοινωνούν με το ΚΕΔΔΥ και ζητούν αξιολόγηση του μαθητή
3. Επισκέπτονται το ΚΕΔΔΥ κατά την προγραμματισμένη συνάντηση
4. Παραλαμβάνουν τη γνωμάτευση που εκδίδεται λίγες μέρες μετά την αξιολόγηση του μαθητή από τη διεπιστημονική ομάδα. 
 
Επειδή το ΚΕΔΔΥ Νάξου βρίσκεται σε φάση οργάνωσης, στελέχωσης και καθορισμού της περιοχής ευθύνης του, θα ακολουθήσει δεύτερη ανακοίνωση για τον ακριβή χρόνο έναρξης των αξιολογήσεων και την παραλαβή αιτήσεων. Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη στο ΚΕΔΔΥ Σύρου από τη Νάξο και τις γύρω περιοχές θα προωθηθούν στο ΚΕΔΔΥ Νάξου, με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται κοντά στο χρόνο αξιολόγησης. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του ΚΕΔΔΥ: 
 
 
Ο αν. Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ
 
Κων/νος Κλουβάτος
Δάσκαλος ειδικής αγωγής  
 
πηγή: http://www.naxos-news.gr/?aid=8978

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου