7 Οκτ 2011

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν εμπορευματοποιείται.

Μετά από ένα μήνα επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το φλέγον θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Νάξου, διότι πιστεύουμε πως οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου της 30ης Αυγούστου, μέσα στην τουριστική περίοδο δεν έγιναν γνωστές στους συμπολίτες μας. Θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις της δημοτικής μας κίνησης, όπως εκφράστηκαν στη Γραμματεία της Κίνησης και σε Συνέλευσή της με το θέμα αυτό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε προγραμματική σύμβαση-πλαίσιο του Δήμου μας, του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. «με αντικείμενο τη διατύπωση της συμφωνίας προθέσεων και των γενικών αρχών συνεργασίας μεταξύ των...... συμβαλλομένων μερών, για την εγκατάσταση, διαχείριση και επεξεργασία λυμάτων και προαιρετικά για την υλοποίηση και εκμετάλλευση λοιπών συστημάτων διαχείρισης υδάτων σ όλο το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Όπως αναφέρει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η προγραμματική Σύμβαση, εκχωρούμε για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ή σε θυγατρική της, τη χρήση οικοπέδων για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, τις όποιες υποδομές μας, μηχανήματα, κάθε κινητό και ακίνητο μέσο, ΒΙΟΚΑ, δίκτυα, ώστε να διαχειρισθεί τη λειτουργία - συντήρηση της ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και τα όμβρια ύδατα και τέλος να εισπράττει αυτή τα σχετικά τέλη από τους δημότες.

Η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας, θεωρεί το νερό κοινό αγαθό των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων και το ζήτημα της διαχείρισής του είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένης της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε εμπορευματοποίηση των νερών, την υπερεκμετάλλευσή του και τη στέρηση του από την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με στόχο την κερδοφορία, φιλέτο υπό ιδιωτικοποίηση και η θυγατρική Νήσων δέλεαρ για εγχώριους ομίλους. Είναι γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πωλείται το 2012. Ήδη γαλλικές και αμερικάνικες εταιρείες με την σύμπραξη του Άκτωρα και της ΜΙG έχουν σχηματίσει τα δυο μπλοκ που θα τη διεκδικήσουν. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. προσπαθεί εσπευσμένα να αυξήσει το πελατολόγιο με τους 20.000 κατοίκους του Δήμου μας, τους αγρότες που καταναλώνουν πολλαπλάσιο νερό. Κυρίως όμως θέλει να αποκτήσει δωρεάν την απαραίτητη πρώτη ύλη δηλαδή τα πλούσια νερά της Νάξου και τα μεγάλα έργα υποδομής (τα 3 φράγματα, τους ΒΙΟΚΑ, δίκτυα κτλ). Η γεωγραφική θέση της Νάξου στο κέντρο του Αιγαίου θα βοηθά στο εμπόριο του νερού στη Σαντορίνη και τις υπόλοιπες Κυκλάδες και γιατί όχι στη Λιβύη που έχει κάνει ήδη συμφωνία πώλησης.

Ενώ καθημερινά παρακολουθούμε την αποκάλυψη των σχεδίων των Ευρωπαίων για την Χώρα μας, το Δημοτικό μας Συμβούλιο δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται τι κρύβεται πίσω από τη πρόταση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε..

Ανήκει στον Δήμο το καθήκον της διαχείρισης της ύδρευσης-αποχέτευσης, δημιουργώντας δημοτική επιχείρηση (οργανισμό διαχείρισης) ύδρευσης-αποχέτευσης [ΔΕΥΑ] και ασκώντας στις δύσκολες μέρες που περνά ο λαός μας πολιτική αλληλεγγύης στις αδύναμες οικογένειες με ειδικό και διαφοροποιημένο τιμολόγιο.

Είναι απαράδεκτο να προωθούν τέτοια θέματα, που ανήκουν στις τοπικές κοινότητες, σύμφωνα και με τον Καλλικρατικό νόμο, ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Επιθυμούμε να είμαστε δημότες του Δήμου Νάξου, όχι πελάτες της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Θέλουμε να είμαστε οι διαχειριστές των νερών μας όπως τόσα χρόνια, όχι το αντικείμενο της εκμετάλλευσης Γαλλοαμερικανικών εταιρειών.

Καλούμε τους Ναξιώτες της πόλης και της υπαίθρου, να προστατεύσουν το κοινό μας πλούτο, τα νερά μας, τα υδατικά οικοσυστήματα, τη δημόσια περιουσία των φραγμάτων και των ΒΙΟΚΑ από την αρπαγή τους, που γίνεται με τις ευλογίες του Δήμου και με το προγραμματισμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Τρόικας.


1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω, τι μυαλά κουβαλάνε όλοι αυτοί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι συμφέροντα έχουν και παραδίνουν τα νερά σε ιδιωτικές εταιρίες; Φαντάσου πόσο άχρηστοι είναι που δεν μπορούν να διαχειριστούν μια Δημοτική εταιρία ύδρευσης και δίνουν τα πάντα σε ιδιώτες που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος. ποιος ξέρει πόσο θα μας βάλουν να πληρώνουμε το νερό μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή