7 Οκτ 2013

Ούτε μια δράση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων...

Ούτε μια δράση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί σε Νάξο & Μικρές Κυκλάδες

Πέρασαν σχεδόν 7 μήνες από όταν η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κατακύρωσε το δημόσιο πρόχειρο διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ εντός των ορίων ευθύνης του και την ερχόμενη Δευτέρα, καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση του συμβατικού χρόνου για την ολοκλήρωσή τους! Και ενώ, ζητείται παράταση για την ολοκλήρωση των μελετών, αφού μόνο δυο από αυτές έχουν εγκριθεί από την ΑΔΑ, τίποτε δεν έχει προχωρήσει ως προς το άλλο σκέλος του έργου που αφορά δράσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες.
Ο χώρος της ανακύκλωσης στο ΧΑΔΑ Νάξου (Φωτογραφία αρχείου Naxos News) 
 
Ως προς τις μελέτες, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο γενικός διευθυντής χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενέκρινε τη χορήγηση άδειας περιβαλλοντικής αποκατάστασης για δυο από τους έντεκα ΧΑΔΑ και συγκεκριμένα της Δονούσας και της Ηρακλειάς.

Και στις δυο περιπτώσεις, είχαν υποβληθεί νωρίτερα προς έγκριση αλλά η αρμόδια διεύθυνση της ΑΔΑ ζήτησε στις 9 Αυγούστου 2013 συμπληρωματικά στοιχεία – διευκρινίσεις επί των σχετικών μελετών.

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ένας σε κάθε νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Naxos News, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ΣΜΑ, αλλά σχεδιάζεται η μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στη Νάξο με φορτηγό.

Εκτός όμως από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των μελετών, προκλητική πλέον χαρακτηρίζεται η καθυστέρηση που υπάρχει για σειρά δράσεων που περιλαμβάνει το χρηματοδοτούμενο έργο και αφορούν, την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ με 2,7 εκατομμύρια ευρώ, αναλυτικά, έχει τίτλο: «Αποκατάσταση 11 Χ.Α.Δ.Α. και Προμήθεια Εξοπλισμού Μεταφοράς, Προσωρινής Αποθήκευσης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Οι δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου, παρ’ ότι είναι σε πλήρη γνώση της δημοτικής αρχής, ότι είναι πολύ σημαντικές, τόσο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και για την επιπλέον ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα της ανακύκλωσης, είναι:

Προμήθεια κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης
Προβλέπεται. ότι ο δήμος θα προμηθευθεί και θα διανείμει 600 κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε δημότες που θα αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Προβλέπεται η διεξαγωγή δύο ημερίδων, εκδηλώσεις και ομιλίες σε σχολεία, δημιουργία ιστοσελίδας, ενημερωτικού φυλλαδίου και προβολή στον Τύπο.

Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου
Τέλος, περιλαμβάνεται η παροχή τεχνικής υποστήριξης του δήμου, ιδιαίτερα στα έργα της κομποστοποίησης και των σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Μετά από 20 μήνες, από τις 13 Φεβρουαρίου 2012 που υπογράφηκε η απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την ένταξη του έργου και τη χρηματοδότησή του και ενώ οι προθεσμίες πιέζουν, ούτε ένα σκέλος από τις δράσεις που περιλαμβάνει δεν έχει ολοκληρωθεί!

Και παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα ζητηθεί και παράταση για την ολοκλήρωση των μελετών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ!

Δείτε τις πρόσφατες αποφάσεις της ΑΔΑ για τη χορήγηση Άδειας Αποκατάστασης Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), Ηρακλειάς και Δονούσας.

 πηγή: http://www.naxos-news.gr/?aid=34065





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου