13 Ιουλ 2013

Συνεργασία Δήμου και Πολυτεχνείου για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων

Για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, μίλησε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων ο Διδάκτωρ της σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και μεταδιδάκτωρ της ομώνυμης σχολής στη μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Μάρκος Μαργαρίτης.
xomateri
Ο κ. Μαργαρίτης, ως επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου που θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι μετά από μια σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τον ΧΥΤΑ και εν συνεχεία να τον μετατρέψει σε ΧΥΤΥ, προκειμένου να αποφύγει τα τσουχτερά πρόστιμα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2013.

Για τη θέση του νέου ΧΥΤΑ

«Όσον αφορά στο Δήμο της Νάξου, καταφέραμε να έρθει σε επαφή το Πολυτεχνείο με το Δήμο και να κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η θέση του Πολυτεχνείου όσον αφορά τη θέση του ΧΥΤΑ είναι συγκεκριμένη: ο στόχος δεν είναι να επιβαρύνουμε νέες περιοχές, αλλά ήδη υποβαθμισμένες περιοχές, τις οποίες αναβαθμίζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος όμως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η δημιουργία ενός ΧΥΤΑ δεν μπορεί από μόνη της να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα.
«Η κατασκευή του ΧΥΤΑ από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Λύση αποτελεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, κι αυτό διότι αν κλείσουμε τις χωματερές και φτιάξουμε απλά έναν ΧΥΤΑ, από το τέλος του 2013, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Επομένως αυτό που θα κατασκευαστεί δεν θα έπρεπε να είναι ΧΥΤΑ, αλλά ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Για να συμβεί αυτό, πρέπει να καταλήγουν εκεί πολύ μικρές ποσότητες . Αυτό λοιπόν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», σημείωσε εξάλλου σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Καθηγητής.
Στο ερώτημα γιατί δεν κατασκευάζεται ευθύς εξαρχής ΧΥΤΥ αλλά ΧΥΤΑ στη Νάξο, ο κ. Μαργαρίτης απάντησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι έχει ήδη εγκριθεί σχετικό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, που προβλέπει τη δημιουργία ΧΥΤΑ από το Δήμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη πλέον την μετατροπή της μελέτης και τη δημιουργία ΧΥΤΥ.

Κατά της μεταφοράς του ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη το Εργαστήριο του Πολυτεχνείου
xytanaxoy-naxosnow.gr
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση στην οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ΧΥΤΑ, ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε ότι θέση του Πολυτεχνείου είναι να δημιουργηθεί στη θέση όπου ήδη εναποτίθενται τα σκουπίδια, χωρίς όμως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η πρότασή του θα γίνει απαραίτητα δεκτή από τη δημοτική αρχή. Εξάλλου, όπως τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Καθηγητής, αποστολή του Πολυτεχνείου δεν είναι να καθορίσει τη λειτουργία ή τη θέση του ΧΥΤΑ, αλλά να εκπονήσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να ανακουφιστεί η Νάξος από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ελλείψει ΧΥΤΑ.

Στόχος η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, ένας βασικός στόχος της μελέτης του Πολυτεχνείου, είναι να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες σκουπιδιών, κι από κει και πέρα ο Δήμος να αναλάβει την περαιτέρω διαχείρισή τους, με τρόπο τέτοιο που ουσιαστικά ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί περισσότερο στα πρότυπα του ΧΥΤΥ, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για το περιβάλλον.
Αυτό που τόνισε πάντως κατηγορηματικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Μαργαρίτης, είναι ότι μοναδική λύση για την επίλυση του προβλήματος αλλά και για την αποφυγή επιβολής προστίμων προς το Δήμο, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Μια σημαντική είδηση που έδωσε πάντως στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Καθηγητής του ΕΜΠ, είναι ότι αν εφαρμοστεί σωστά και με σχεδιασμό η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε ο Δήμος θα μπορέσει να μετατρέψει τον νέο ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, αφού ως γνωστόν, ακόμα και οι Δήμοι που έχουν μείνει στην παρωχημένη λύση των ΧΥΤΑ, επίσης κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Μελέτης που θα εκπονήσει το Πολυτεχνείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό υπολογίζεται από τον κ. Μαργαρίτη στους έξι με οκτώ μήνες.

 πηγή: http://www.naxosnow.gr







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου