27 Σεπ 2012

Θέσεις και προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τις Εγκαρές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
“Ο Άγιος Τρύφων”

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ:
3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡ. ΠΡΩΤ.:
199
* Έτος Ιδρύσεως 1961 *



Έδρα:
Αθήνα: Ανοίξεως 3-5, Τ.Κ. 111 47 Γαλάτσι, Τηλ/FAX: 210 2220901



Νάξος: Κοινοτικό Γραφείο Εγκαρών, 84300 Νάξος, Τηλ. 22850 62334






ΠΡΟΣ:
Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, υπόψη Δημάρχου κ. Εμμ. Μαργαρίτη
ΘΕΜΑ:
Θέσεις και προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τις Εγκαρές
ΚΟΙΝ/ΣΗ:
Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Εγκαρών κ. Παράσχο Λιανό
ΣΕΛΙΔΕΣ:
2

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Σύλλογος Εγκαριτών Νάξου οφείλει εκ του καταστατικού του να ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας και να προτείνει λύσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους, προς όφελος του χωριού. Οφείλει επίσης να αγωνίζεται ενάντια σε προωθούμενες ενέργειες και δράσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα του χωριού. Σε περιόδους δε που διαθέτει στο ταμείο του χρήματα από τις δραστηριότητές του, οφείλει να τα διαθέτει, κατά το δυνατόν, για την κατασκευή κοινωφελών έργων στην τοπική κοινότητα του χωριού μας.
Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο χωριό μας, μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν περιλαμβάνεται και η διάθεση μέρους των διαθέσιμων του ταμείου μας για τη δημιουργία ορισμένων κοινωφελών έργων στο χωριό, καθώς και η επισήμανση προς τους αρμόδιους φορείς ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του χωριού μας.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
  1. Να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου για τη διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του χωριού μας από τη διασταύρωση του δρόμου προς τον Απόλλωνα μέχρι την παλιά πλατεία, χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία παρτεριών, την τοποθέτηση παγκακιών κλπ.
  2. Να φωτιστούν τα εξωκκλήσια του χωριού μας Αγ. Νικόλαος και Αγ. Άννα, με την τοποθέτηση των ελάχιστων αναγκαίων προβολέων, με δαπάνες του Συλλόγου.
  3. Να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου για τη διαμόρφωση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου Εγκαρών, με σκοπό την ενασχόληση και άθληση των παιδιών κατά τρόπο συμβατό με γειτονικές χρήσεις, ώστε να μην προκαλούνται οχλήσεις εκατέρωθεν, τόσο στην ομαλή λειτουργία των άλλων χρήσεων, όσο και στις δραστηριότητες της νεολαίας στο Σχολείο, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
  4. Να κινηθούν διαδικασίες για την επανατοποθέτηση της παιδικής χαράς στην νέα πλατεία του χωριού, ο εξοπλισμός της οποίας απεγκαταστάθηκε από το Δήμο. Αν απαιτηθεί, να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου, ανάλογα με τις δυνατότητές του.
  5. Να επισημανθεί άλλη μια φορά και προς τον Δήμο Νάξου & ΜΚ, το μείζον πρόβλημα του κατεστραμμένου γεφυριού των Εγκαρών και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μη επισκευή του.
  6. Να συνεχιστεί ο αγώνας του Συλλόγου με τη στήριξη ολόκληρου του χωριού ενάντια στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ΧΥΤΑ στη θέση Κορυφή Ξύδη. Προς τούτο, απευθυνόμαστε άλλη μια φορά προς το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, εκφράζοντας την καθολική αντίθεση του χωριού για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε απόσταση αναπνοής από το χωριό μας, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του χωριού και των κατοίκων του, αλλά και ολόκληρου του νησιού, για λόγους που είναι γνωστοί και επανειλημμένως έχουν αναλυθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω ζητήματα εμπίπτουν προφανώς και στο πεδίο ευθύνης του Δήμου, παρακαλούμε για την έγκρισή σας, στις παρεμβάσεις που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του χωριού και ιδίως στις ως άνω υπ’ αρ. 1-3 αποφάσεις, ενημερώνοντάς μας το συντομότερο σε περίπτωση που έχετε αντίρρηση, αλλά και τη συνδρομή σας για την επίλυση των λοιπών ζητημάτων, ιδίως των ως άνω υπ’ αρ. 4-5 αποφάσεων.
Τέλος, για το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την υπόσταση και το μέλλον του χωριού μας ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Κορυφή Ξύδη, ζητούμε ακόμα μια φορά από τον Δήμο την αλλαγή πορείας επίλυσης του ζητήματος της διάθεσης των στερεών αποβλήτων, με την άμεση έναρξη των διαδικασιών για εξεύρεση νέας, βιώσιμης, οριστικής και πραγματικά προοδευτικής λύσης για το καλό του νησιού. Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα ακόμα μια φορά, πάνδημο το χωριό μας συνεχίζουμε αταλάντευτα όλοι μαζί τον αγώνας μας για την αποτροπή της κατασκευής του καταστροφικού αυτού έργου για τον τόπο μας και το νησί μας, μέχρι την τελική μας δικαίωση, η οποία πλέον δεν είναι μακριά.
Στη Γενική Συνέλευση είχε κληθεί και παρέστη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Παράσχος Λιανός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, καθώς η ειλικρινής αγάπη για το χωριό μας δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές στρατηγικές.

Αξιότιμε κε Δήμαρχε
Εκτιμώντας ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τη σπουδαιότητα προώθησης ζωτικών ή σημαντικών σημαντικών ή ακόμα και ελάσσονος σημασίας ζητημάτων στα μικρά χωριά, όπως το δικό μας, ευελπιστούμε στη συνεργασία σας και στην προσωπική συμβολή σας, ώστε να ανατραπεί η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του χωριού μας από τον Δήμο, η οποία επιεικώς χαρακτηρίζεται μη αντάξια της προσφοράς του χωριού μας στην ανάπτυξη του νησιού μας, και να βελτιωθεί, αντί να καταστραφεί, το μέλλον των ανθρώπων των χωριών μας, γευόμενοι την έμπρακτη στήριξη και βοήθεια που τόσο ανάγκη έχουμε τη δύσκολη τούτη περίοδο που διανύουμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου,

Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας






Νίκος Γ. Μπουλαξής
Αγγελική (Κική) Α. Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου