30 Αυγ 2011

Καταστροφικός ο σημερινός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων

Καταστροφικός ο σημερινός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων, λένε οι σύλλογοι των Μικρών Κυκλάδων

Τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει σε όλα τα επίπεδα ο σημερινός τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών και των υγρών αποβλήτων, ιδιαίτερα στα μικρά σε μέγεθος νησιά, όπως είναι οι Μικρές Κυκλάδες, επισημαίνουν σε επιστολή τους προς το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίου και Δονούσας. Προτείνουν, τη διαχείριση με εργοστάσια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ολικής επεξεργασίας σκουπιδιών, χωρίς υπόλειμμα σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους ή την περιφέρεια, να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες, να δημιουργηθεί κοινή επιχείρηση συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων και εν συνεχεία διοχέτευσης των υλικών, σε εργοστάσια επεξεργασίας πρώτων υλών και κομποστοποίησης. Όσον αφορά στα υγρά απόβλητα, επισημαίνουν, ότι ο παραδεκτός σήμερα τρόπος, είναι ο βιολογικός καθαρισμός, τελευταίας τεχνολογίας και με λυματολάσπη καθαρή και χρησιμοποιήσιμη για την γεωργία
Η επιστολή των συλλόγων των Μικρών Κυκλάδων για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων 


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ - ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ - ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ – ΔΟΝΟΥΣΑΣ
 
 ΠΡΟΣ
      ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
           
 Θέμα:   «Προτάσεις διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων»
         
 Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Έχουμε την τιμή να αναφερθούμε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο, με την ιδιότητα των εκλεγμένων με δημοκρατικές διαδικασίες, εκπροσώπων των μη κερδοσκοπικών σωματείων των Μικρών Κυκλάδων, που τα μέλη μας στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν, σε πληθυσμό, κατά πολύ, τους ψηφοφόρους των Δημοτικών μας Κοινοτήτων, και αποτελούνται στο σύνολό τους, από Μικροκυκλαδίτες στην καταγωγή ή στην κατοχή περιουσιακών στοιχείων στα νησιά μας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον των Συμβουλίων και των μελών μας, για το μέλλον των τόπων μας είναι λογικό, θεμιτό και νόμιμο.
Ένα από τα κρίσιμα προβλήματα των νησιών μας, όπως άλλωστε και των μεγαλύτερων νησιών της χώρας μας, είναι και το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών και των υγρών αποβλήτων. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά σε μέγεθος νησιά μας, γιατί η μη επίλυσή του, απειλεί με άμεση καταστροφή τους φυσικούς θησαυρούς μας, την καταστροφή της γεωργίας, κτηνοτροφίας και υγείας ανθρώπων, φυτών και ζώων λόγω παραγωγής από την καύση, καρκινογόνων διοξινών και άλλων τοξικών σωματιδίων και αερίων και την τοξική ρύπανση των χερσαίων περιοχών, των   υπογείων και θαλάσσιων υδάτων. Όλα αυτά είναι καταστροφικά για τον τουρισμό και την οικονομία την νησιών μας. Οι κοινοτικές οδηγίες, όπως είναι γνωστό, απαγορεύουν την καύση των σκουπιδιών και την ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτων, επιβάλλοντας μάλιστα και σοβαρές κυρώσεις, στους παραβάτες.

Σήμερα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις, δεν υπάρχουν χωματερές, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αλλά εργοστάσια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ολικής επεξεργασίας σκουπιδιών, χωρίς υπόλειμμα. Τα περισσότερα εργοστάσια λειτουργούν μέσα στις πόλεις, χωρίς να προκαλούν δυσφορία στους πολίτες.
Έχει πλέον γίνει αποδεκτό ότι σκουπίδια δεν υπάρχουν, αλλά ανακυκλώσιμα υλικά, που έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν χωρίς υπόλειμμα, να γίνουν κατάλληλα για νέα χρήση και συνεπώς είναι και εμπορεύσιμα. 
Προτείνουμε να καθιερωθεί ο τρόπος αυτός επεξεργασίας των σκουπιδιών, σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους ή την περιφέρεια, να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες, να δημιουργηθεί κοινή επιχείρηση συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων και εν συνεχεία διοχέτευσης των υλικών, σε εργοστάσια επεξεργασίας πρώτων υλών και κομποστοποίησης. 
   Όσον αφορά στα υγρά απόβλητα, ο παραδεκτός σήμερα τρόπος, είναι ο βιολογικός καθαρισμός, τελευταίας τεχνολογίας και με λυματολάσπη καθαρή και χρησιμοποιήσιμη για την γεωργία, που πρέπει να καθιερωθεί σε όλα τα νησιά μας και όλα τα υγρά απόβλητα να πηγαίνουν υποχρεωτικά εκεί και να μην πηγαίνουν στην θάλασσα ή στα υπόγεια ύδατα. 
                                                      Μετά τιμής
                                           2 Μαΐου  2011 
                           Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων
          Οι Πρόεδροι
Άγγελος Κωβαίος Ηρακλειά        
Ακαθή Νομικού Σχοινούσα          
Λευτέρης Λουδάρος Κουφονήσι 
Μαρίνος Σιγάλας  Δονούσα         

Κοινοποίηση:
1 Βουλευτή Κυκλάδων και Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και  
   Ανταγωνιστικότητας  Κύριο  Παναγιώτη  Ρήγα  
 2 Βουλευτή Κυκλάδων Κύριο Ιωάννη  Βρούτση  
 3 Βουλευτή  Κυκλάδων  Κύριο Γεώργιο Παπαμανώλη  
 4 Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου Κύριο Ιωάννη Μαχαιρίδη
 
πηγή: http://www.naxos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου