8 Ιουλ 2011

Νέο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου, επαναλαμβάνουν σε υπόμνημά τους προς το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τη διαφωνία τους με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση του έργου: "Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) νήσου Νάξου" πριν τη δρομολόγηση και ολοκλήρωση μελέτης για εναλλακτική διαχείριση, με έμφαση στην κομποστοποίηση, και κατασκευή ΧΥΤΥ, αλλά και πριν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την καταλληλότητα του χώρου στην Κορφή Ξύδη. Σημειώνουν μάλιστα, ότι αν γίνουν δαπάνες ή έργα πριν την απόφαση του ΣτΕ για την καταλληλότητα του χώρου στην Κορφή Ξύδη, υφίσταται κίνδυνος, αν το έργο δεν γίνει αποδεκτό από το ΣτΕ, διασπάθισης δημόσιου χρήματος –σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η Κορφή Ξύδη
 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
TOΠΙΚΗ   ΠΟΛΙΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ   ΝΑΞΟΥ
Νάξος  8 Ιουλίου 2011 ΑΠ  7
 ΥΠΟΜΝΗΜΑ 
ΠΡΟΣ : κ. Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Κοινοποίηση  Αντιδημάρχους , ΜΜΕ
  
ΘΕΜΑ : Προτείνουμε νέο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο και απόφαση για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων
Σε συνέχεια των προτάσεων που έχουμε καταθέσει αναλυτικά, όπως διαμορφώθηκαν μετά από διάλογο με φορείς της Νάξου,  και μετά την περιπέτεια των Συνεδριάσεων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων της 28ης και 29ης Ιουνίου 2011, με θέματα σχετικά με διαχείριση απορριμμάτων, θέλουμε να δηλώσουμε  ότι :
1. Επαναλαμβάνουμε ότι διαφωνούμε με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση του έργου: "Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) νήσου Νάξου" πριν τη δρομολόγηση και ολοκλήρωση μελέτης για εναλλακτική διαχείριση (με έμφαση στην κομποστοποίηση) και κατασκευή ΧΥΤΥ, αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την καταλληλότητα του χώρου στην Κορφή Ξύδη. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι αν γίνουν δαπάνες ή έργα πριν την απόφαση του ΣτΕ για την καταλληλότητα του χώρου στην Κορφή Ξύδη, υφίσταται κίνδυνος, αν το έργο δεν γίνει αποδεκτό από το ΣτΕ,  διασπάθισης δημόσιου χρήματος –σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
2. Δεν θεωρούμε ότι στέκει η επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την προώθηση  της  αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση του έργου: "Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) νήσου Νάξου" και πολύ περισσότερο του κατεπείγοντος χαρακτήρα αυτής, «λόγω του επαπειλούμενου κλεισίματος του μοναδικού υφιστάμενου ΧΑΔΑ στις 30/6/2011 και των επαπειλούμενων προστίμων λόγω μη υπάρξεως XYTA και λειτουργίας ΧΑΔΑ από 1/7/2011”, για τους παρακάτω λόγους:
Τα «επαπειλούμενα πρόστιμα» της ΕΕ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τη μη ύπαρξη ΧΥΤΑ, αλλά τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΔΑ μετά την 1/7/2011. 
Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία του ΕΣΠΑ, ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένη χρηματοτοδότηση για κατασκευή ΧΥΤΑ. Έχει μόνο Χωροθέτηση. Πώς λοιπόν θα κατασκευάσει τον ΧΥΤΑ για τον οποίο προχωράει τις επείγουσες απαλλοτριώσεις;
Υπάρχει κάποια γραμμή χρηματοδότησης ΧΥΤΑ που δεν μας είναι γνωστή;
Μέχρι να λειτουργήσει ΧΥΤΑ που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια; Πώς θα αποφευχθεί το πρόστιμο; 
Ακόμα και αν αποφασιστεί σήμερα η κατασκευή ΧΥΤΑ θα απαιτηθούν 1-3 χρόνια μέχρι να λειτουργήσει ο χώρος. Δεν θα ήταν προτιμότερο μέχρι τότε να έχουν μειωθεί δραστικά τα απορρίμματα μέσω της εκτεταμένης ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που μπορεί να συμβάλλουν άμεσα στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν προς ταφή είτε στον σημερινό ΧΑΔΑ είτε στον …αυριανό ΧΥΤΑ; 
Και θυμίζουμε: 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, χώροι υγειονομικής ταφής μπορούν να υπάρχουν ΜΟΝΟ για τα υπολείμματα και όχι για ανεπεξέργαστα απορρίμματα, άρα η κατασκευή ΧΥΤΑ μόνο κι άλλα πρόστιμα και επιστροφές κονδυλίων στο μέλλον θα μπορούσε να συσσωρεύσει. Άρα πρέπει να ρίξουμε άμεσα το βάρος μας στην δραστική μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων αντί να μένουμε προσκολλημένοι σε μια «λύση» που θα έρθει μετά από 1-3 χρόνια. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τα υπολείμματα που θα οδηγούνται προς ταφή θα είναι πιο εύκολο να βρεθεί χώρος για αυτά. 
3. Θεωρούμε θετική την  ανταπόκριση σας (με την προσθήκη του θέματος 2 μεταξύ της Συνεδρίασης της 28ης και 29ης Ιουνίου) σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου στην Προκήρυξη του ΕΣΠΑ, για τις δράσεις που αναφέρονται και στο Δελτίο Τύπου του Δήμου της 30ης Ιουνίου:
     Α. Το κλείσιμο και την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α.
     Β. Εγκαταστάσεις – εξοπλισμός μεταφόρτωσης, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμμάτων (θα χρηματοδοτηθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μονάδες Κομποστοποίησης κ.α.)
     Γ.  Επέκταση και αναβάθμιση Χ.Υ.Τ.Α. σε Χ.Υ.Τ.Υ., για τη διαχείριση αποβλήτων, άμεσα συνδεδεμένων με την παύση λειτουργίας ενεργών Χ.Α.Δ.Α.
     Δ. Τεχνικές - περιβαλλοντικές μελέτες και οριστικές μελέτες – τεύχη δημοπράτησης, για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α., καθώς και μελέτες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
     Ε. Απόκτηση της απαιτούμενης γης για την κατασκευή των υποδομών
     Στ. Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου
     Ζ. Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας (φυλλάδια ενημέρωσης και προβολής, οδηγοί, εγχειρίδια, ιστότοποι κλπ)
Σχολιάζουμε όμως με βάση τα παραπάνω ότι:
- στην πρόταση δεν αναφέρεται αλλά προϋποτίθεται η κατασκευή ΧΥΤΑ. Και ξαναρωτάμε; Υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ή επιχειρείται σύγχυση; 
- στα πλαίσια των μελετών για τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης έτσι κι αλλιώς θα ζητηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων, άρα και εξέταση εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης, η οποία θα πρέπει να λάβει υπ΄όψη της και όποιες εξελίξεις θα έχουν υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την προσφυγή για την καταλληλότητα του χώρου στην κορφή Ξύδη
4. Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι για μας η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Νάξο ΔΕΝ μπορεί να ΠΕΡΝΑΕΙ  μέσα από μια κλειστή (και παράνομη?) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύουμε ότι ενέργειες όπως η βεβιασμένη αυτή διαδικασία και απόφαση, χωρίς διαβούλευση και συμμετοχή, δημιουργούν προβλήματα επίσης σε πρόσφατες θετικές πρωτοβουλίες σας για: 
Επανενεργοποίηση της σύμβασης με την ΕΕΑΑ για ανακύκλωση συσκευασιών
Οργάνωση συστήματος για συλλογή μετάλλων
Οργάνωση συστήματος για συλλογή ηλεκτρικών στηλών – συσσωρευτών
Οργάνωση συστήματος για συλλογή οχημάτων μετά το τέλος του  κύκλου ζωής τους και 
Συνεργασία με τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης για την ενεργοποίηση της διαδικασία συλλογής των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανελαίων)
Ζητάμε λοιπόν να ξανασυζητηθεί το θέμα σε ανοικτή Συνεδρίαση, να διευκρινιστούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να παρουσιαστεί ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του πως θα προχωρήσει ως Δήμος –ως υπεύθυνος φορέας- αλλά και με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας της Νάξου στη μείωση των απορριμμάτων προς τελική διάθεση και στην ολκληρωμένη διαχείρισή τους,  Το χρονοδιάγραμμα αυτό, η δημόσια διαβούλευση και οι συλλογικές δεσμεύσεις φορέων και κοινωνίας θα είναι το πιο αποδοτικό όπλο για την αποφυγή προστίμων, αλλά και εργαλείο για ένα καλύτερο αύριο του νησιού μας. 
Από τη Συντονιστική Γραμματεία
πηγή: http://www.naxos-news.gr/?aid=6647

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου