13 Ιουλ 2011

Ελευθεροτυπία. Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011 Νέα απόφαση απαγορεύει κάθε εργασία για το ΧΥΤΑ Κερατέας

Μία ακόμα, ίσως η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, δικαστική νίκη για τους κατοίκους της Κερατέας», είναι η χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει την κατασκευαστική Κοινοπραξία του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων ΧΥΤΑ» να σταματήσει κάθε είδους εργασία.
Στην ουσία, συνεχίζουν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα και η απαγόρευση οποιασδήποτε εργασίας στο χώρο.
Στις 24/5/11 συνεκδικάστηκαν οι εφέσεις που είχαν ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο και ο ΕΣΔΚΝΑ κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, καθώς και η έφεση ιδιώτη/ιδιοκτήτη έκτασης στη χωροθετημένη για ΧΥΤΑ περιοχή κατά της κοινοπραξίας «Μεσόγειος Α.Ε.», «ΠΡΟΕΤ Α.Ε.» και «Edraco ΑΤΕ». Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου «απορρίπτει την ασκηθείσα κύρια παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου και την πρόσθετη παρέμβαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και δέχεται εν μέρει την αίτηση και την ασκηθείσα κύρια παρέμβαση του ιδιώτη».
Ως εκ τούτου, υποχρεώνει την «κοινοπραξία «Μεσόγειος Α.Ε.», «ΠΡΟΕΤ Α.Ε.» και «Edraco ΑΤΕ» να σταματήσει κάθε είδους εργασία στα επίδικα ακίνητα με την απειλή χρηματικής ποινής 2.000 ευρώ για κάθε παραβίαση. Να απομακρύνει όλα τα μηχανήματα από τα επίδικα ακίνητα και να παύσουν στο μέλλον να εισέρχονται στο χώρο αυτόν με την απειλή χρηματικής ποινής 2.000 ευρώ για κάθε παραβίαση. Να επιτρέψει την είσοδο των αιτούντων στα επίδικα ακίνητα και να παραλείπει παρόμοια παρεμπόδιση στο μέλλον με την απειλή της ίδιας χρηματικής ποινής.
Ωστόσο, ως προς το σύνολο του έργου ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, το θέμα δεν λήγει οριστικά καθώς δεν ακυρώθηκε η χωροθέτηση και η άδεια του έργου, κάτι που θα κριθεί το φθινόπωρο από το ΣτΕ. Δέχτηκε ωστόσο ένα ισχυρό πλήγμα, ισχυρότερο από τις αντιδράσεις των κατοίκων στα μπλόκα, καθώς για απροσδιόριστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα απαγορεύεται να γίνει η οποιαδήποτε εργασία στις ιδιοκτησίες των προσφευγόντων ιδιοκτητών, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε παράνομο, δεν μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα και επιπλέον η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ακυρώσει τη χρηματοδότηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου